Sunt 34 de grade Celsius la umbra, iar masina a fost parcata in soare. Volanul este prea incins pentru a fi atins, iar masina este o sauna pe roti. Din fericire, exista aer conditionat. Pleci la drum linistit, dar nici nu apuci sa te racoresti bine ca simti cum curentul de aer rece se incalzeste. Primul gand pe care il ai este ca ai ramas fara freon. Desi nu este tocmai normal ca o masina sa piarda freon, sa presupunem ca este o fisura atat de mica in sistem, incat pierderea gazului de racire este foarte lenta. Ajuns la service, afli cu stupoare ca sistemul de aer conditionat nu a pierdut nicio picatura de freon. Totusi, climatizarea nu functioneaza. Mecanicul insira o serie de posibile cauze si o lasa la urma pe cea mai scumpa: compresor aer conditionat ars. Solutia – inlocuire.
Intr-adevar, compresorul de aer conditionat este cea mai scumpa componenta a sistemului de aer conditionat al masinii, insa poti avea surprize placute daca il cauti pe epiesa.ro, cel mai variat magazin de piese auto online din Romania cu o oferta cuprinzatoare de piese auto, la care poti beneficia de reduceri impresionante. Daca nu esti sigur ca ai gasit ce ai nevoie, poti apela la unul din consultatii epiesa.ro, a caror expertiza si experienta te vor ajuta sa identifici compresorul de aer conditionat potrivit pentru masina ta.
Inainte de anul 2000, in Romania, masinile cu aer conditionat inca erau considerate autoturisme de lux. Asta desi prima masina cu aer conditionat din lume a fost construita inca din anul 1939. Mecanicii nostri au avut nevoie de o perioada de tranzitie pentru a intelege cum functioneaza un sistem de climatizare si, mai ales, cum se repara. Pana si astazi, multi mecanici recunosc ca operatiunile de service la aerul conditionat sunt, poate, cele mai complicate lucrari de reparatii ale masinii. Dar ce le da asa mari batai de cap mecanicilor cand vine vorba de aer conditionat?
Mai intai, trebuie sa intelegem procesul de functionare. Sistemul de aer conditionat este un circuit complet etans, compus din doua radiatoare (condensator si vaporizator), compresor aer conditionat, o valva de expansiune si mai multi senzori. Freonul este impins de compresor in condensator, unde freonul se raceste, ceea ce il face sa-si schimbe starea de agregare, din gaz in lichid sub presiune. Apoi trece prin valva de expansiune care transforma lichidul aflat sub inalta presiune intr-un gaz rece la presiune joasa. De aici ajunge la al doilea radiator, numit vaporizator, ascuns sub bordul masinii care absoarbe aerul cald din habitaclu si il inlocuieste cu aerul rece. Aerul cald absorbit se duce catre compresor aer conditionat care il incalzeste puternic si il transforma din nou in lichid. Acest proces este continuu si este controlat de o serie de senzori, mai multi sau mai putini, in functie de masina.
Avem presostatul sau senzorul de presiune, senzorul de exterior – care masoara temperatura exterioara, senzorul ambiental de interior si senzorul de soare. Datele obtinute de acesti senzori sunt trimisi catre un calculator care poate lua decizia opririi sistemului de aer conditionat pentru a proteja componentele.
Cea mai comuna defectiune a sistemului de aer conditionat este cauzata de pierderea freonului. Conductele de inalta si de joasa presiune pot suferi fisuri aproape invizibile prin care gazul se poate evapora in cateva zile sau in cativa ani. Pentru a identifica fisura in momentul alimentarii cu freon se adauga o substanta fosforescenta care semnaleaza locul in care agentul de racire se scurge. Se poate intampla ca freonul sa se scurga chiar de la iesirea din compresor, fapt ce poate avea multiple cauze. In functie de problema, acesta poate fi reparat temporar, dar pe termen lung este necesara inlocuirea compresorului de aer conditionat.
O alta defectiune, ceva mai des intalnita, este arderea compresorului. Prin legarea directa la bornele bateriei, un electrician poate verifica imediat daca mai functioneaza sau nu compresorul de aer conditionat. Daca functioneaza, inseamna ca problema o reprezinta unul dintre senzori. Fie presostatul indica valori gresite, fie senzorul ambiental de interior este nefunctional sau poate problema este chiar la calculator. Nu uitati ca inainte de a face toate aceste presupuneri sa verificati sigurantele. Este un sfat valabil pentru orice problema electrica ar putea aparea la masina. De nenumarate ori se intampla ca o siguranta arsa sa dea batai de cap inutile soferilor.
Montajul compresorului de aer conditionat presupune o operatiune difcila, intrucat trebuie recuperat freonul din sistem cu ajutorul aparatului special de incarcat agent de racire. Daca te-ai hotarat sa inlocuiesti compresorul de aer conditionat, ai nimerit unde trebuie. Altfel n-am fi cel mai mare magazin de piese auto online din Romania cu cea mai variata oferta de piese auto si accesorii, cu cei mai multi producatori de piese si subansamble si cu cei mai pregatiti consilieri de vanzari.
Mai mult sigur vei gasi aici orice piesa, indiferent ca ai nevoie de un compresor ac Logan, compresor ac Golf 4, compresor ac Opel Astra G, compresor aer conditionat Skoda Octavia 2, sau compresor aer conditionat de la orice alt producator auto precum: Volkswagen, Ford, Renault, BMW, Mercedes, Volvo, Volkswagen, Nissan, Toyota, Hyundai, Seat, Citroen, Peugeot, Fiat etc.
Avem grija sa cumperi exact piesele auto de care ai nevoie. Alegerea ta tine doar de producatorul si, bineinteles, pretul care te avantajeaza. De exemplu, poti alege sa achizitionezi compresor aer conditionat Nissens sau compresor aer conditionat Febi Bilstein, poti sa optezi pentru un compresor aer conditionat AVA Quality Cooling sau compresor aer conditionat Valeo, NRF, Hella, Elfstock și mulți alți producători din cea mai variata gama de piese auto existenta in Romania.
Un consultant ePiesa.ro are expertiza si experienta necesare pentru a te ajuta sa faci cea mai buna alegere pentru masina ta. Poti plati cu cardul online pe site sau ramburs la curier, dar poti sa vii si in magazinele ePiesa.ro din toata tara sa achiti si sa iti ridici personal compresorul de aer conditionat . Daca te-ai razgandt, nu e nicio problema. Ai 14 zile la dispozitie sa returnezi piesa si iti primesti banii inapoi. Nu rata nici promotiile ePiesa.ro, cu mii de reduceri si nu rata campaniile cu sute de premii zilnice.
oriunde in tara
in 14 zile
gratuita
variate