Martorul Check Engine in bord este ca o scrisoare primita de la ANAF. Poate sa fie nimic sau poate sa fie foarte grav. Una din nenumaratele cauze care pot aprinde acest martor este o defectiune la supapa EGR. Exhaust Gas Recirculation, tradus recircularea gazelor de esapament, este de fapt sistemul care reutilizeaza gazele rezultate in urma procesului de ardere. Dupa ce acestea ies din camera de ardere, sunt racite de la o temperatura de aproximativ 750 de grade Celsius, pana la aproximativ 150-170 de grade Celsius. Dupa racire, sunt reintroduse in sistemul de admisie pentru a fi refolosite.
Aceasta reciclare a gazelor face parte din incercarea producatorilor de masini de a reduce emisiile de noxe, mai exact a emisiilor de dioxid de azot. Desi este montat si pe autoturismele cu carburatie pe benzina, aceasta piesa pare a fi realizata cu dedicatie pentru motoarele Diesel. Aici, arderea se bazeaza pe un amestec sarac, respectiv o cantitate mai mare de oxigen comparativ cu combustibilul. Drept urmare, in urma reactiilor chimice, gazele de evacuare contin o concentratie mai mare de oxizi de azot fata de cele evacuate de un motor pe benzina. De asemenea, concentratia de NOx mai este influentata si de temperatura foarte mare la care are loc arderea, lucru specific motoarelor diesel.
Calculatorul central este coordonatorul supapei EGR si o inchide sau o deschide conform unor parametri bine stabiliti in functie de datele colectate de la senzori, precum sonda Lambda. Pentru a observa cum colaboreaza cele doua piese, trebuie sa intelegem sistemul de evacuare al masinii. Dupa combustie, in cursa de revenire, pistonul evacueaza gazele rezultate in urma arderii inspre galerie, reprezentata de 4, 6 sau 8 tevi de evacuare in functie de numarul de cilindri ai motorului. Urmeaza racordul flexibil, apoi toba de esapament primara in cadrul careia regasim catalizatorul, dar si sonda lambda. Catalizatorul preia si transforma gazele nocive eliberate in urma combustiei si reda in circuit dioxid de carbon si vapori de apa. Sonda lambda are rolul de a masura cantitatea de oxigen din gazele evacuate si ajuta calculatorul central la ajustarea amestecului de aer si combustibil folosite in procesul de ardere. In functie de autoturism, mai poate exista o a doua Sonda lambda imediat dupa catalizator. Urmeaza toba de esapamant intermediara, care contine rezonatorul, numit si amortizorul de zgomot de mijloc. La capat, toba de esapament finala, compusa din muffler si teava de evacuare.
Sonda Lambda reprezinta un senzor mai complex amplasat pe traseul de evacuare si conectat la calculatorul central al masinii. Dupa ce identifica valorile oxigenului din gazele la intrarea in catalizator transmite masuratorile la calculatorul central care va modifica proportiile de aer si combustibil utilizate in timpul cobustiei, in functie de informatiile primite de la sonda Lambda. De la autoturismele care au iesit pe poarta fabricii cu norma de emisii poluante Euro 3, producatorii au inclus o a doua sonda Lambda, amplasat in aval de catalizator, care masoara eficienta acestuia. In mai putine cuvinte, rolul acestui senzor este de a reduce consumul de combustibil in corelatie cu reducerea nivelului de noxe eliberate in atmosfera. Iar bariera fizica pentru trecerea noxelor este supapa EGR.
Intervalul de functionare la care calculatorul decide deschiderea supapei EGR, respectiv redirectionarea gazelor, este intre 1800 si 4500 de rotatii pe minut la Benzina si intre 1200 si 3000 de rotatii pe minut la Diesel. Teoretic, se considera ca intre aceste intervale masina elibereaza emisii peste medie. Practic, pentru motoarele Diesel, intre 1200 si 3000 se poate incadra orice drum facut in mediu urban. In cazul in care clapeta EGR ramane inchisa inseamna ca gazele nu vor mai fi recirculate. Acestea vor fi eliminate direct, imediat dupa combustie. In cazul acesta, putem resimti o serie de efecte negative, precum pornirea greoaie, functionarea deficitara la temperaturi mici, se ajunge mai greu la temperatura optima, iar puterea si cuplul scad simtitor. Dar cel mai deranjant simptom este un fum gros de culoare inchisa lasat in urma masinii.
Daca supapa EGR se blocheaza in pozitia deschis: motorul devine saturat in foarte scurt timp. Puterea de accelerare o sa scada simtitor, iar motorul vi se poate opri la ralanti sau chiar in timpul mersului. Exista o legenda urbana conform careia supapa EGR poate fi curatata la viteze foarte mari. Inainte sa iesiti pe autostrada si sa lipiti pedala de asfalt, trebuie sa stiti ca orice legenda are un sambure de adevar. In afara de asta. Curatarea supapei EGR se poate face doar fizic. Extragi piesa, o cureti, o pui la loc. In situatia in care supapa EGR s-a curatat de tot, poti sa-ti cauti deja o piesa noua in cel mai variat magazin de piese auto online din Romania.
Pentru a achizitiona o supapa EGR noua, intra pe epiesa.ro, cel mai mare magazin de piese auto online din Romania. Poti opta pentru o piesa originala sau aftermarket, in functie de buget. Aici beneficiezi de cel mai convenabil pret pentru orice tip de masina ai nevoie. Cu siguranta vei gasi supapa EGR Logan, supapa EGR Ford Fiesta, supapa EGR Opel Astra H, supapa EGR Golf 5, supapa EGR Hyundai i30 sau de la orice alta marca auto precum BMW, Mercedes, Volvo, Volkswagen, Nissan, Toyota, Skoda, Seat, Citroen, Peugeot, Fiat etc. Orice masina ai avea, aici gasesti piese auto potrivite. Avem grija sa cumperi exact ce iti trebuie. Alegerea ta tine doar de producatorul si, bineinteles, pretul care te avantajeaza. De exemplu, poti alege sa achizitionezi supapa EGR Bosch sau supapa EGR Delphi, poti sa optezi pentru o supapa EGR Pierburg sau supapa EGR Mobiletron si multi alti producatori precum Denso, Sidat, Topran, NGK, Calorstat, Magneti Marelli, Era, Febi Bilstein etc. din cea mai variata gama de piese auto existenta in Romania.
Beneficiezi de consultanta tehnica gratuita oferita de operatori cu vasta experienta. Poti opta pentru o livrare prompta prin curierat rapid, oriunde in tara, iar plata se poate face online sau prin ramburs la curier. Daca esti din Bucuresti, Oradea, Constanta, Ploiesti, Brasov, Cluj, Timisoara, Bacau, Iasi, Galati, Slatina, te asteptam in magazinele epiesa.ro. Aici vei putea prelua personal piesele comandate online sau vei putea conta pe expertiza consultantilor nostri pentru a identifica cele mai bune si convenabile solutii pentru masina ta.
Daca te razgandesti, ai la dispozitie 14 zile sa returnezi produsele cumparate. Fara nicio explicatie, fara nicio suparare. Masina ta merita sa beneficieze de toata atentia ta, iar tu meriti un partener de nadejde cu care poti sa pleci la drum linistit. Nu e o promisiune. E o misiune.
oriunde in tara
in 14 zile
gratuita
variate